Deadline

Deadline

Ik grinnik altijd als CIO’s (collega’s in opleiding) beginnen over; “Ik moet gewoon eerder beginnen en het niet op t laatste moment doen.” Want: Herkenbaar!

Ik heb dat gedurende mijn opleiding ook dikwijls geroepen. Er kwam dan altijd wel een telefoontje van een vriendin tussen, waarbij ik een anderhalf uur later bedacht dat het nu toch geen moeite meer was om de computer op te starten of een bezoekje aan het café of toch nog een uurtje langer in mijn bed.  En dan voelde ik een paar dagen van te voren al een knagende knoop in mijn buik die wat harder ging knagen als de datum van inleveren naderde.

En als ik mijzelf dan vergelijk met de meeste CIO’s dan stelde ik mijn huiswerk nog uit om allerlei non-redenen. Jullie hebben een eigen huishouden, zijn soms mantelzorger, hebben vaak een gezin (ook grote kinderen vragen aandacht?) Ik weet niet hoe dat bij jullie is, maar ik vind de organisatie van mijn gezin in combinatie met mijn baan al een hele onderneming.

Maar er is wel een verschil: Ik had wel een deadline. Die stok achter de deur hielp mij uiteindelijk wel om mijn opdrachten in te leveren, te leren voor mijn tentamens en uiteindelijk mijn opleiding te halen.

En daarom is mijn bewondering nog groter. Want binnen “samen leren in de wijk” is die deadline er niet. Als je een week of twee niet naar een werkplaats komt, gaat er niet ergens een alarm af en als je wat langer over je C-opdracht doet, dan zal je daar een goede reden voor hebben. Het idee is dat je door je coach, je collega’s, je werkbegeleider, door andere CIO’s etc., zoveel inspiratie krijgt dat het je lukt om vanuit je eigen verantwoordelijkheid je opleiding af te ronden.

Poehee…. Het lijkt mij echt niet makkelijk!

Van de andere kant snap ik het ook wel. Na je diplomering verwacht jouw client, hun familie en jouw collega’s ook een vakgenoot die de op tijd haar taken afrond, het zorgplan bijwerkt en je risicovolle handelingen bijhoudt. Gewoon uit jezelf, vanuit je eigen verantwoordelijkheid omdat je nu eenmaal goede zorg wilt verlenen. Het is raar als dat ook niet al in je opleiding verweven zit.

Maar goed, zolang jij nog een collega in opleiding bent, mag je daar gewoon bij geholpen worden. En dat probeer ik zo goed mogelijk. Ik app je als ik je al even niet meer heb gezien, de cio begeleider maakt een afspraak met jou of ik bevraag je werkbegeleider om je weer terug op de rit te krijgen. En soms doe ik niks. Zoals afgelopen maandag. Een verloren gewaande CIO werd blij verwelkomt, opgenomen in het startersgroepje en er werd gevraagd of ze komende maandag weer kwam.

Wow! Samen leren in de praktijk. Het begin is weer gemaakt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Translate »