Strijd tegen het Corona Virus

De laatste weken zien we niet veel nieuws meer voorbij komen dat niet op over het Corona Virus gaat. Een virus dat nieuw is en waar we helaas nog maar weinig over weten. Het belangrijkste is in ieder geval om onze weerstand zo hoog mogelijk te houden.

Hoe wordt het coronavirus overgedragen?

Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Tot nu toe lijkt de overdracht van het virus door iemand zonder deze klachten een kleine rol te spelen. Door hoesten en niezen brengt iemand het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus.

Wat zijn de klachten bij het coronavirus?

De klachten zijn verkoudheid of longklachten, en koorts, vergelijkbaar met gewone griep. In het overgrote deel van de gevallen blijft het bij het coronavirus bij soortgelijke verschijnselen als bij een gewone griep.

Maatregelen om besmetting te voorkomen

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken, schrijft het RIVM. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.
Het zijn:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes eenmalig
  • Geen handen schudden bij begroeting
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten hebt en houd afstand van andere personen (1,5 meter)
  • Voor zorgmedewerkers geldt: bij verkoudheid EN/OF hoesten EN koorts (> 38 graden): thuisblijven. In alle andere gevallen kunnen medewerkers gewoon komen werken. Lees meer over de aangepaste adviezen.

Informatielijn: vragen van burgers over coronavirus

Er is naast de RIVM-site ook een landelijk info-nummer beschikbaar voor vragen van burgers: 0800-1351.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Translate »